Tijdens de bijeenkomst kwamen diverse thema’s aan bod, zoals de samenwerking tussen huisartsen, onderzoekers en beleidsmakers en de groeiende noodzaak om kennis sneller naar de praktijk te vertalen. Voor de huisartsenzorg betekent dit niet alleen efficiënter werken, maar ook beter aansluiten bij de behoeften van patiënten.
Huisartsenzorg als fundament
Huisartsen vormen vaak de eerste schakel in de zorgketen. Door de brede blik kunnen we onnodige diagnostiek en doorverwijzingen voorkomen. Dit is niet alleen kosteneffectief, maar ook in het belang van de patiënt. Nu de druk op de zorg blijft toenemen en middelen beperkt zijn, wordt deze rol steeds belangrijker.
Tijdens de bijeenkomst werd teruggeblikt op onderzoeken waarbij de huisartsenzorg een belangrijke rol speelde. Zo werd genoemd hoe samenwerking tussen huisarts, praktijkondersteuner en wijkverpleegkundige bijdraagt aan betere en efficiëntere zorg voor ouderen. Daarnaast toont onderzoek aan dat gerichte eerstelijnszorg het aantal ziekenhuisopnames kan verminderen.
Lefprojecten kans geven
Jettie Bont, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan het Amsterdam UMC en voorzitter van de UNH, benadrukte dat er nog veel onbenutte kansen zijn binnen de huisartsenzorg. ‘Voor passende zorg moeten we ook kleine impactvolle lefprojecten een kans geven. De huisartsenzorg komt er bij de grote subsidieprogramma’s te weinig tussen. Neem bijvoorbeeld onderzoek naar palliatieve zorg. 70% van de palliatieve zorg wordt door de huisartsen gedaan, maar dat zie je in de onderzoeksaanvragen helaas niet terug.’
Aan de slag met Academische Werkplaatsen Huisartsenzorg
Leo van Rossum, senior beleidsadviseur bij het NHG, noemde de Academische Werkplaatsen Huisartsenzorg als een krachtig voorbeeld van praktijkgerichte innovatie. ‘Ik denk dat de kernwaarde van de huisartsenzorg naadloos past in het idee van passende zorg. Sterker nog: huisartsen doen het al 65 jaar zo. Ik vind de Academische Werkplaatsen Huisartsenzorg een mooi voorbeeld, ook al leidt de term ‘academisch’ misschien wat af. In zo’n werkplaats gebruiken we kennis namelijk juist heel praktijkgericht. De uitgangsvraag: waar heb jij als huisarts behoefte aan? Voor het antwoord is lang niet altijd onderzoek nodig. Als je iets alleen onder een microscoop kunt zien, is het misschien niet echt van waarde voor onze patiënten.’
Samenwerking voor betere zorg
Doelmatigheidsonderzoek is alleen mogelijk door intensieve samenwerking tussen wetenschap, zorgverleners en beleid. Het NHG is al jarenlang een betrouwbare partner voor ZonMw, VWS, UNH en andere organisaties in het vormgeven van huisartsenzorg die zowel kwalitatief hoogstaand als kosteneffectief is.
Meer weten?
Benieuwd naar de inzichten en reflecties van deze bijeenkomst? Lees het volledige verslag op de website van ZonMw: 25 jaar Doelmatigheidsonderzoek.