De belangrijkste aandachtspunten: 

Er zijn al langere tijd regelmatig tekorten aan subcutane toedieningsvormen van GLP1-agonisten.  

  • Het eerdere advies om geen nieuwe patiënten met DM type 2 in te stellen op GLP1-agonisten komt te vervallen, omdat er geen tekorten meer zijn aan liraglutide en dulaglutide.  
  • Schrijf GLP1-agonisten niet offlabel voor aan patiënten voor de indicatie obesitas. 

Toepassing GLP1-agonisten bij diabetes mellitus 

Het is weer mogelijk om nieuwe patiënten met DM type 2 in te stellen op GLP1-agonisten. Hoewel volgens het laatste bericht van het CBG de tekorten voorlopig aanhouden, blijkt uit informatie van KNMP Farmanco dat er geen tekorten meer zijn aan liraglutide en dulaglutide. Zie voor de plaats van GLP1-agonisten bij de behandeling van diabetes mellitus de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2

Toepassing als afslankmiddel reden voor tekorten 

Belangrijke reden voor de tekorten is de wereldwijd sterk toegenomen vraag naar GLP1-agonisten. GLP1-agonisten geregistreerd voor behandeling van DM type 2 worden offlabel gebruikt voor de indicatie obesitas. Daarnaast worden GLP1-agonisten offlabel gebruikt als afslankmiddel zonder dat er sprake is van obesitas.  

NHG-Standaard Obesitas in herziening 

Vanuit het NHG is er op dit moment nog geen advies over de plaats van medicatie in de behandeling van obesitas. De NHG-Standaard Obesitas is in herziening. Liraglutide 3,0 mg (Saxenda®) en semaglutide 2,4 mg (Wegovy®) zijn geregistreerd voor de indicatie obesitas. De semaglutide die in Nederland op de markt is (Ozempic®), is niet geregistreerd voor de indicatie obesitas. Mede vanwege de tekorten is het advies dan ook om dit middel niet offlabel voor te schrijven voor deze indicatie.  


Bronnen: