Digitaal ondersteunde huisartsenzorg
Belangrijk startpunt is om Digitale Huisartsenzorg te onderscheiden van allerlei verwante termen, zoals eHealth, digitalisering en ICT. Het NHG heeft in haar meerjarenbeleidsplan een speerpunt gemaakt van Digitaal ondersteunde huisartsenzorg. Want er leven veel verwachtingen over die ondersteuning, terwijl over de kwaliteit, veiligheid en impact nog weinig duidelijk is.
Het NHG wil helderheid verschaffen over de meerwaarde en risico’s van gebruik van digitale toepassingen in de verschillende zorgfases en minimale kwaliteitsnormen voor digitaal ondersteunde huisartsenzorg benoemen en verder ontwikkelen.
‘Digitale triage’
Een zorgproces dat vaak in beeld komt bij deze transformatie is ‘digitale triage’. Bij digitale triage moet niet alleen de urgentie worden beoordeeld op basis van het toestandsbeeld en de hulpvraag van de patiënt, maar er moet ook worden gekeken naar de context van de patiënt, de beschikbare capaciteit en de efficiëntie in de zorgketen.
Dit betekent dat het volgende moet worden meegenomen:
- Toepassing van de Professionele Standaard
- Afstemming met de patiënt
- Inpassing in de zorgketen
Rol NHG bij digitale innovatie in de huisartsenzorg
Het NHG focust op digitaal ondersteunde huisartsenzorg. We bieden helderheid over de meerwaarde en risico’s van het gebruik van digitale toepassingen in de verschillende zorgfases. Daarnaast benoemen en ontwikkelen we minimale kwaliteitsnormen voor digitaal ondersteunde huisartsenzorg.
Het NHG is betrokken bij het platform Digizo.nu, een platform voor organisaties in de zorg dat hen ondersteunt bij het transformeren van hun processen. Het doel van het NHG is bij te dragen aan betere zorg en efficiënter werken. Zo helpen wij met:
- Prioriteren van de agenda
- Formuleren van digitale toepassingen
- Bepalen van de waarde in de huisartsenpraktijk
Compliance, veiligheid en kwaliteit
Het is cruciaal om te voldoen aan de eisen voor veiligheid en kwaliteit volgens wet- en regelgeving. Voor software in een medische context bestaat er diverse wetgeving (MDR: (EU) 2017/745, AVG: (EU) 2016/679) en een uitgebreid pakket aan internationale normen (o.a. ISO 14971, 13485, IEC 62304).
Vraag je af of je als huisartsenpraktijk de juiste partij bent om (gedeeltelijk) verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van nieuwe digitale zorgtoepassingen.
Zonder de juiste systemen en certificering voldoet een leverancier hoogstwaarschijnlijk niet aan de vereisten voor digitale zorgtoepassingen.
Wanneer is digitale ondersteuning waardevol?
Tijdens een workshop op het NedHIS-Congres 2024 bleek dat digitale ondersteuning vooral waarde toevoegt bij informatievoorziening aan patiënten.
Daarnaast wordt er veel verwacht van ondersteuning in de logistiek en bij de kwaliteit van de zorg. Er worden meer kansen dan risico’s gezien bij de inzet van digitale triage, vooral als het gaat om toegankelijkheid, persoonsgerichtheid en kwaliteit van zorg.
Initiatief digitale triagetoepassingen
Het initiatief voor de inzet van een digitale triagetoepassing ligt meestal bij de praktijk of zorggroep en (nog) weinig bij leveranciers.
Wie moet de kwaliteit en veiligheid toetsen?
Deelnemers van de NedHIS-workshop op het NedHIS-Congres zijn gevraagd wie de kwaliteit en veiligheid moet toetsen. De helft laat dit graag over aan de overheid, de markt en toezichthouders. De andere helft zou dit graag willen doen vanuit een samenwerkingsverband met collega’s in de regio, zoals een HAGRO, HAP of zorggroep.
Tips om digitale zorgtoepassingen te checken
Terwijl het NHG de komende tijd een verantwoord en breed gedragen specifieker standpunt ontwikkelt, zal iedere huisartsenpraktijk(houder) tot die tijd, met gezond verstand en de professionele standaard in het achterhoofd, digitale zorgtoepassingen zelf moeten checken en beoordelen:
- Bedenk voor welke zorgfase je een digitale zorgtoepassing wil inzetten: hoe verandert dit de dagelijkse organisatie van de praktijk?
- Check de minimale kwaliteitseisen bij jouw leverancier: certificaten of (audit)rapportages van wet- en regelgeving of normen, en van medische hulpmiddelen in het bijzonder.
- Maak een zorgvuldige afweging van de voordelen en risico’s voor de kwaliteit van zorg.
- Bedenk hoe je als praktijkteam verantwoord en veilig leert werken met digitale toepassingen.
- Betrek patiënten in de voorbereiding en informeer hen voldoende over digitale toepassingen.
Meer weten?
Bekijk de presentatie ‘Digitale triage: handig, besparend en veilig ook. Toch?’ gegeven op het NedHIS-Congres 2024 door Stijn en Huib.