Belangrijkste aandachtspunten

Op verschillende momenten in het zorgproces is een gesprek over leefstijl relevant en van belang. Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht werken kunnen het leefstijlgesprek tot een succes maken. We beschrijven in deze module tips om de belemmerende factoren voor het leefstijlgesprek op te lossen. Verder beschrijven we de tools voor het leefstijlgesprek, waarmee de patiënt in de regierol wordt gezet. 

De komende maanden worden er regelmatig nieuwe modules aan de praktijkhandleiding toegevoegd die handvatten geven bij leefstijlbegeleiding. 

Teachable moments

Op bepaalde momenten zijn patiënten ontvankelijker voor gedragsverandering en leefstijl-adviezen dan anders. Dat is bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, bij de diagnose van een aandoening of bij operaties. Men noemt dat ook wel ‘teachable moments’. Het herkennen en inspelen op potentiële ‘teachable moments’ helpt bij het optimaal benutten van motivatie voor (leefstijl)verandering.  

Meer verdieping met de module Gesprekstechnieken en tools

In de Module Gesprekstechnieken en tools vind je basisprincipes van motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht werken die het leefstijlgesprek tot een succes maken. De opgenomen tools kunnen de huisarts, praktijkondersteuner en patiënt gebruiken bij het voeren van het leefstijlgesprek. Veel van deze tools ondersteunen de patiënt in het nemen van regie, wat een belangrijke voorwaarde is voor een succesvol leefstijlgesprek.   

Praktijkhandleiding Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk  

De praktijkhandleiding leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk wordt de komende maanden aangevuld met aanvullende, verdiepende modules. Het basisdeel kwam in maart online. In de praktijkhandleiding vind je informatie over het belang van leefstijl voor de gezondheid, de rol van de huisarts in leefstijlbegeleiding en tips en trucs over hoe je het gesprek over leefstijl kan aangaan.  

De module Gesprekstechnieken en Tools is tot stand gekomen in samenwerking met de Coalitie Leefstijl in de Zorg