Belangrijkste aandachtspunten
- De criteria voor de diagnose anafylaxie zijn uitgebreid: Ook zonder huidklachten kan een bedreigde ademhaling na inname van een bekend of vermoed allergeen wijzen op een anafylactische reactie.
- Geef bij vermoeden van anafylaxie adrenaline. Er is geen plaats meer voor clemastine en corticosteroïden bij de behandeling van anafylaxie in de huisartsenpraktijk.
- Zuurstoftoediening via een zuurstofbril is in veel gevallen voldoende. Geef bij ernstige hypoxemie en bij koolmonoxidevergiftiging zuurstof via een non-rebreathing masker.
Herziene criteria anafylaxie
Een anafylactische reactie gaat vaak gepaard met huidklachten, maar niet altijd. De criteria voor een anafylactische reactie zijn daarom aangepast: Ook zonder huidklachten kan een bedreigde ademhaling na inname van een voor de patiënt bekend of vermoed allergeen wijzen op een anafylactische reactie.
Focus op adrenaline bij anafylaxie
Toediening van adrenaline is en blijft de hoeksteen van de behandeling van anafylaxie. Clemastine (een sederend antihistaminicum) en corticosteroïden worden in de huisartsenpraktijk bij de behandeling van anafylaxie niet meer aanbevolen, omdat er geen bewijs is voor de effectiviteit bij anafylaxie.
Voor de symptomatische behandeling van huidklachten bij patiënten met anafylaxie kunnen na toediening van adrenaline orale, niet-sederende antihistaminica overwogen worden. De toediening hiervan in afwachting van de ambulance is facultatief.
Zuurstoftoediening en saturatiemeting
Zuurstofbehandeling is, indien beschikbaar, geïndiceerd bij tekenen van acuut respiratoir falen en/of vastgestelde hypoxemie. Bij koolmonoxidevergiftiging is zuurstoftoediening altijd aangewezen. Zuurstoftoediening via een zuurstofbril (1-6 l/min) is in veel gevallen voldoende. Bij ernstige hypoxemie en koolmonoxidevergiftiging wordt zuurstoftoediening via een non-rebreathing masker (12-15 l/min) aanbevolen.
De meerwaarde van het meten van de saturatie bij kinderen lijkt beperkt. Het klinisch beeld (anamnese en ander lichamelijk onderzoek) is leidend. De reden hiervoor is dat de saturatie bij kinderen pas laat daalt, omdat zij langdurig in staat zijn een grote ademarbeid te verrichten. Een normale saturatie kan daardoor onterecht geruststellen. Bovendien is de betrouwbaarheid van de saturatiemeting bij kinderen veelal laag. Een saturatiemeting kan daarom hooguit ondersteunend zijn aan het klinisch beeld.
Andere NHG-producten
Naast de NHG-Standaard hebben we ook andere NHG-producten ontwikkeld of gewijzigd:
Er zijn verschillende documenten toegevoegd aan de NHG-Behandelrichtlijn:
Na deze e-learning is je kennis weer up-to-date over het werken volgens de ABCDE-systematiek en heb je de meest recente behandelmogelijkheden paraat. Accreditatie: 0,5 punt.
- Volg de NHG E-learning Spoedeisende situaties (abonnees)
- Bestel de NHG E-learning Spoedeisende situaties (korting voor NHG-leden)
Er zijn 3 nieuwe Kennislacunes behorende bij dit onderwerp.
Er is een nieuwe instructiefilm over MAD intranasale verstuiver beschikbaar.
Op Thuisarts.nl zijn kleine wijzigingen gedaan om de teksten in lijn te brengen met de NHG-Behandelrichtlijn.