Belangrijkste aandachtspunten

  • Risicofactoren voor intracraniële complicaties na een hoofdtrauma zijn herzien.
  • De aanbeveling over het wekadvies is aangepast.
  • Aanbevelingen over het beleid bij aanhoudende klachten na een licht hoofdtrauma zijn toegevoegd.

Risicofactoren herzien

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Het gebruik van trombocytenaggregatieremmers (met uitzondering van acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium) is toegevoegd als een kenmerk met een licht verhoogd risico op intracraniële complicaties.
  • De leeftijdsgrens voor een licht verhoogd risico op intracraniële complicaties is verhoogd van 60 naar 65 jaar.

De aanwezigheid van één van deze kenmerken is geen reden voor verwijzing, maar in combinatie met twee andere symptomen of kenmerken met een lichtverhoogd risico is dit wel het geval.

Aanbeveling wekadvies aangepast

Er zijn geen aanwijzingen dat het wekadvies leidt tot een snellere opsporing van intracraniële complicaties bij patiënten met een laag risico op intracraniële complicaties. Daarom is het advies om terughoudend te zijn met het geven van een wekadvies. Wij adviseren wel om de patiënt bij voorkeur de eerste 24 uur niet alleen te laten, zodat eventuele veranderingen in bewustzijn of gedrag opgemerkt kunnen worden. Bij kinderen treedt een eventuele verslechtering, bijvoorbeeld als gevolg van een kindercontusie, meestal binnen 2 uur na het hoofdtrauma op.

Beleid bij aanhoudende klachten

Een nieuw onderdeel van de standaard richt zich op het beleid bij langer dan 6 weken aanhoudende klachten na een hoofdtrauma. Hoewel het herstel na een hoofdtrauma meestal gunstig is en de klachten vaak binnen enkele weken verdwijnen, ervaart een kleine groep kinderen en volwassenen langdurig klachten. Het beleid bij aanhoudende klachten richt zich op geruststelling en advies. Op indicatie kun je de patiënt verwijzen naar een (kinder)fysiotherapeut,oefentherapeut of ergotherapeut.

Andere NHG-producten

Naast de NHG-Standaard hebben we ook andere NHG-producten ontwikkeld of gewijzigd:

De NHG E-learning Hoofdtrauma is in herziening en komt binnenkort beschikbaar.

Er zijn 6 nieuwe Kennislacunes behorende bij dit onderwerp.

Femke Veldman, huisarts, en Meike Bakker Mutsaerts, wetenschappelijk medewerker, praten je bij over de belangrijkste wijzigingen in de herziene standaard. Beluister de podcast.

De teksten op Thuisarts voor volwassenen en kinderen zijn aangepast aan de richtlijn. De 2 situaties over het wekadvies zijn komen te vervallen.

De 2 situaties (tot 16 jaar en vanaf 16 jaar) zijn te vinden bij het onderwerp Val of klap op het hoofd.