Belangrijkste aandachtspunten
- Geef rokers een stopadvies bij klachten of aandoeningen die gerelateerd zijn aan roken. Overweeg een kort stopadvies te geven bij reguliere contactmomenten. Dit kost minder tijd.
- Intensieve gedragsmatige ondersteuning blijft de methode van voorkeur ter ondersteuning bij het stoppen met roken.
- Vul de ondersteuning op indicatie aan met medicatie. Nicotinevervangende middelen blijven in dat geval de eerste keuze. Cytisinicline is geen voorkeursmiddel, vanwege onzekerheid over bijwerkingen en veiligheid.
- Bied begeleiding bij stoppen met roken aan binnen de eigen praktijk als extra aanbod, of verwijs naar een gespecialiseerde aanbieder, zoals een stoppen-met-rokencoach.
- De NHG-Praktijkhandleiding Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk biedt handvatten voor de praktische aanpak van diagnostiek en niet-medicamenteuze behandeling bij stoppen-met-roken.
Herzieningen
De NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken en de Multidisciplinaire richtlijn (MDR) Tabaks- en nicotineverslaving (voorheen: ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’) zijn herzien. Onder ander vanwege de toenemende aandacht voor het kort stopadvies, vragen over cytisinicline als medicamenteuze behandeloptie en toenemend gebruik van de e-sigaret. Het NHG en het Trimbos-instituut hebben samen de herzieningen uitgevoerd; beide richtlijnen sluiten op elkaar aan.
Kort stopadvies
Het kort stopadvies (‘Very brief advice’) is toegevoegd als methode waarmee elke zorgverlener bij elk contact met een rokende patiënt kort en laagdrempelig de rookstatus kan bespreken en een stopadvies kan geven. Dit kost relatief weinig tijd en hiermee zijn mogelijk veel patiënten te bereiken. De aanbeveling om patiënten met klachten of aandoeningen gerelateerd aan roken, of die behoren tot een risicogroep, een uitgebreider stoppen-met-roken advies te geven is onveranderd.
Cytisinicline geen voorkeursmiddel
Varenicline, 1 medicamenteuze behandelopties bij het stoppen met roken, is al geruime tijd slecht tot niet verkrijgbaar vanwege productieproblemen en vervuilingen. Inmiddels is cytisinicline beschikbaar gekomen op de Nederlandse markt, dit middel heeft een vergelijkbaar werkingsmechanisme als varenicline. Dit roept vanuit de praktijk de vraag op of dit middel kan worden voorgeschreven in plaats van varenicline. In de richtlijnen is cytisinicline opgenomen als laatste medicamenteuze ondersteuningsoptie, vanwege onzekerheden over bijwerkingen en lange termijnveiligheid.
Praktische aanbevelingen over stoppen met E-sigaret
Vanwege het toenemend gebruik van de e-sigaret (vapen) zijn aanbevelingen voor het beleid bij het stoppen met de e-sigaret toegevoegd. Hoewel het beschikbare wetenschappelijk bewijs beperkt is, heeft de werkgroep op basis van beperkte praktijkervaringen enkele adviezen opgenomen. Overweeg om ook bij stoppen met gebruik van de e-sigaret intensieve gedragsmatige begeleiding aan te bieden. Vul dit eventueel aan met nicotinevervangende middelen, bijvoorbeeld bij sterke afhankelijkheid of wens van de patiënt.
De e-sigaret om te stoppen met roken van een tabakssigaret blijft afgeraden als ondersteuningsmethode.
Herziene NHG-producten
E-learning
In deze e-learning leer je meer over de interventies en ondersteuning die je jouw rokende patiënten kunt bieden.
- Bestel de e-learning (korting voor NHG-leden)
- Maak de e-learning
Thuisarts.nl
Alle teksten op Thuisarts.nl over stoppen met roken zijn geactualiseerd. Er zijn 2 nieuwe situaties bij gekomen:
- Ik wil stoppen met vapen
- Ik wil een manier kiezen om te stoppen met roken (met vernieuwde keuzekaart)
Praktijkhandleiding Leefstijl
Veel rokers willen stoppen met roken, wij kunnen hen helpen. Van kort stopadvies tot begeleiding en nazorg: je leest het in onze praktijkhandleiding. Zo werken wij samen aan een rookvrije generatie in 2040.
Er is een FTO-module over dit onderwerp beschikbaar.
H&W-artikel
Er is een artikel geschreven over de NHG-Behandelrichtlijn.
Podcast
Luister naar deze podcast, waarin Tessa Dijksman, huisarts, in gesprek gaat met Lidewij Wind en Jean Muris, collega-huisartsen en werkgroepleden van de NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met Roken, over de belangrijkste wijzigingen uit de herziene richtlijn.
Beluister de podcast op de website van H&W of op Spotify.
Er zijn 4 nieuwe Kennislacunes behorende bij dit onderwerp.