Belangrijkste aandachtspunten

  • In april 2023 is de NHG-Standaard Anticonceptie voor het laatst herzien.  
  • De werkgroep vond destijds dat er voor lokale pijnbestrijdingsmethodes, zoals lidocaïne en/of prilocaïne, op basis van het beschikbare onderzoek bij deze off-labelindicatie, onvoldoende bewijs was voor een plaatsbepaling in de 1e lijn.
  • Patiënten met vragen over anticonceptie krijgen van de huisarts persoonsgerichte aandacht en begeleiding bij hun keuzes voor anticonceptie 
  • Voor het plaatsen van een spiraal gelden de volgende adviezen vanuit de Standaard Anticonceptie:

Aanbevelingen pijnbestrijding bij plaatsing spiraal 

Het plaatsen van een spiraal kan kort pijnlijk zijn. Het NHG adviseert de huisarts om met de patiënt de mogelijkheden voor pijnbestrijding te bespreken. Daartoe wordt in de NHG-Standaard Anticonceptie voor en na de plaatsing pijnbestrijding met paracetamol of een NSAID geadviseerd. Deze pijnstillers hebben vooral effect op de krampen in de baarmoeder in de uren na de plaatsing.  

Ten tijde van de laatste herziening van de NHG-Standaard Anticonceptie was er van lokale pijnstillingsmethodes tijdens de plaatsing, zoals lidocaïne en/of prilocaïne, op basis van het beschikbare onderzoek bij deze off-labelindicatie onvoldoende bewijs voor plaatsbepaling in de 1e lijn. Daarom is er geen aanbeveling gedaan voor het gebruik van deze middelen. Het feit dat deze middelen niet aanbevolen worden betekent niet dat het NHG gebruik van deze middelen per definitie afraadt. Mogelijk is deze indruk via de media ontstaan.   

Het is belangrijk om te realiseren dat alle methodes voor pijnstilling ook nadelen en risico’s kunnen hebben en het NHG weegt deze zorgvuldig af tegen de mogelijke voordelen. Het NHG houdt wetenschappelijke onderzoeken en publicaties voortdurend in de gaten en zal deze, indien daar voldoende wetenschappelijke onderbouwing voor is, meenemen in de volgende herziening van de standaard.

Het laatste nieuws

Nieuwe variant mpox

Huisartsendagen

Bekijk al het nieuws