Niet alleen de LHV, DBH, VPH en InEen waren bij de petitieaanbieding, ook NHG en LOVAH sloten zich aan. Gezamenlijk vroegen we de minister om dekkende tarieven voor de basishuisartsenzorg omdat dit een randvoorwaarde is voor een huisarts in elke wijk voor iedere Nederlander. De huisartsenzorg is de basis voor een langer en gezonder leven, daar moet de bekostiging aan bijdragen en geen afbreuk aan doen. Minister Agema waardeerde het gezamenlijke optreden van de huisartsen(organisaties) en gaf aan net als de huisartsen zorg dichtbij de patiënt belangrijk te vinden.
Petitie
“De petitie is met meer dan 32.000 handtekeningen een stevig signaal naar de politiek en de NZa dat het anders moet, zegt Lammert Hoeve, LHV bestuurslid en dossierhouder bekostiging. We zijn ervan overtuigd dat dit ook kan. Ons gezamenlijke advies is begin bij de basis. De huisartsen staan elke dag klaar voor de basis huisartsenzorg, die moet kostendekkend gefinancierd worden.” De afgelopen jaren hebben huisartsen zich enorm ingezet en extra inspanningen geleverd om de zorg toegankelijk te houden. Het NZa-onderzoek laat zien dat door huisartsen:
- 11% meer basiszorg (consulten) is geleverd;
- het aantal ingeschreven patiënten van een gemiddelde praktijk gegroeid is met 35%;
- Een fulltime huisarts met praktijk 16% meer ingeschreven patiënten heeft;
- De overige activiteiten meer dan verdubbeld zijn (griepprik, bevolkingsonderzoek, opleiden, verloskunde, etc);
- Er 65% meer ondersteunend zorgpersoneel in de huisartsenzorg werkt (doktersassistent, verpleegkundig specialist, praktijkondersteuner, praktijkmanager, etc ).
Een enorme prestatie in tijden van huisartsen- en personeelstekorten. De extra inzet mag nu niet ten koste gaan van de basiszorg. Dat is wel wat er door de keuzes van de NZa gaat gebeuren, de basiszorg is slechts een sluitpost geworden. Dat zorgt voor ongezonde en ongewenste effecten. Om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende huisartsenpraktijken zijn is het belangrijk nu gezamenlijk de juiste beslissingen te nemen om de 1ste lijn te versterken en het vak ook voor jonge huisartsen aantrekkelijk te maken.
Dekkende tarieven voor de basishuisartsenzorg
Dekkende tarieven voor de basiszorg zijn een belangrijke pijler voor het vertrouwen dat we aan jonge huisartsen willen geven voor de stap naar de huisartsenzorg en op termijn een eigenpraktijk. Onze vraag aan de minister is om de bekostiging van de huisartsenzorg weer begrijpelijk en gericht op de basis(zorg) te maken. Extra zorg mag niet drukken op de basis(zorg). Extra zorg leveren moet een keuze blijven en geen verplichting om de praktijk draaiende te houden.
Wij houden vast aan basishuisartsenzorg tegen een kostendekkend tarief. Een tarief waarmee huisartsen zich kunnen blijven voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst zoals uitbreiding van huisvesting en hun team aan ondersteuners.
Stilstand, door verlaagde NZa-tarieven, is letterlijke achteruitgang en dat is precies wat de zorg niet meer kan gebruiken en zorgt dat huisartsenpraktijken in het hart van de wijk of het dorp verdwijnen.
Formele route
Naast de petitie die de steun van en voor de huisartsen laat zien, zijn LHV en VPH ook een formele bezwaarprocedure bij de NZa gestart en zijn ze bereid om zo nodig weer de stap naar de rechter te zetten. DBH volgt zelfstandig een traject met bezwaar richting de NZa. Deze formele route loopt naar verwachting een aantal maanden. Gesteund door de petitie zetten we namens alle huisartsen nu in op aanpassingen voor 2025 en daarna. “We zetten in op reparatie van de voorgaande jaren via de bezwaren en zetten gelijktijdig in op een nieuwe bekostigingssystematiek voor de toekomst met als uitgangspunt de basishuisartsenzorg, zegt Lammert Hoeve. Zo willen we in de toekomst voorkomen dat we via langlopende en hele dure juridische trajecten moeten zorgen voor een eerlijke bekostiging van de dagelijkse basiszorg in de huisartsenpraktijk”.