Belangrijkste aandachtspunten
Alcohol
Alcoholgebruik speelt regelmatig een indirecte rol bij aspecifieke klachten, zoals vermoeidheid, psychische klachten of slaapproblemen. Signalering van (risicofactoren voor) problematisch alcoholgebruik is belangrijk om gevolgen op het somatische, psychische, sociale en uiteindelijk maatschappelijke vlak zoveel mogelijk te voorkomen. In de module Alcohol lees je hoe je (waardevrij) het gesprek over alcohol aangaat en vind je handvatten om de patiënt op weg te helpen naar het minderen ervan.
Bewegen
In diverse richtlijnen worden adviezen gegeven over bewegen als onderdeel van de behandeling. Maar wat ís gezond beweeggedrag precies? Welke adviezen kun je geven als een patiënt meer wil bewegen, maar niet weet waar te beginnen? De module Bewegen geeft tips en gesprekstools voor het uitvragen van een ‘beweeganamnese’. Door de regie in het aanpassen van beweeggedrag bij de patiënt te leggen vergroot je de kans op succes. Ook vind je meer informatie over verwijsmogelijkheden naar bijvoorbeeld een buurtsportcoach.
Bekijk ook deze NHG-producten
- De NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik geeft onder andere informatie over de pathofysiologie en schadelijke gevolgen van alcoholgebruik, anamnese, lichamelijk onderzoek, motiverende gespreksvoering, beleid (zowel medicamenteus als aanbevelingen over E-mental health en ondersteunende gesprekken) en indicaties voor verwijzing.
- NHG E-learning Problematisch alcoholgebruik: In deze e-learning leer je dat vroege signalering van problematisch alcoholgebruik veel schade kan voorkomen met relatief weinig inspanning.
- Op de Thuisartspagina Alcohol kunnen patiënten vanuit verschillende situaties meer informatie, tips en adviezen vinden over (het minderen van) alcoholgebruik
- Verwijs naar de Thuisartspagina Gezond leven voor informatie over een gezonde leefstijl, onder andere over gezond beweeggedrag in verschillende situaties (overgewicht, ouderen). Hierin staat beschreven waarom bewegen gezond is, wat de huidige beweegadviezen zijn en tips om dit te bereiken en vol te houden.
Over de Praktijkhandleiding Leefstijl
De Praktijkhandleiding Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk bestaat uit een aantal basismodules en verdiepende modules. Hierin vind je informatie over de rol van de huisarts bij leefstijlbegeleiding, tips en trucs om leefstijl bespreekbaar te maken en hoe je patiënten motiveert tot een gezonde leefstijl.
In de module Gesprekstechnieken en tools vind je verdiepende informatie over bijvoorbeeld motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering en de verschillende gesprekstools die je daarbij kunt gebruiken. Ook is in één oogopslag te zien welke tools er per leefstijlfactor beschikbaar zijn voor zowel zorgverlener als patiënt.