Mazelen

Er blijft een kans op nieuwe gevallen van mazelen in Nederland. We benadrukken nogmaals de adviezen voor zorgverleners.

Nieuwe editie NHG-TriageWijzer

Het boek van de NHG-Triagewijzer is in juli 2024 vernieuwd. Lees de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe editie.

Update beleid hormoonspiralen VGZ

VGZ blijft versoepeld preferentiebeleid voor hormoonspiralen hanteren. Huisartsen behouden keuzevrijheid, mits duidelijk op het recept aangegeven.

Gesprekstechnieken en tools online

De module Gesprekstechnieken en tools is toegevoegd aan de praktijkhandleiding Leefstijl. Lees over leefstijlgesprekken en passende tools voor huisarts, praktijkondersteuner én patiënt.

CBG schorst vergunningen van een aantal medicijnen

Het CBG schorst per 2 september 2024 de handelsvergunningen van enkele generieke medicijnen. Er zijn vervangende medicijnen beschikbaar.

Nieuwe variant mpox

Op het Afrikaanse continent is momenteel een uitbraak van een nieuwe, mogelijk ziekmakender variant van mpox. Lees de belangrijkste aandachtspunten voor de huisarts.

Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement herzien

De richtlijn CVRM is herzien. Door de vernieuwde risicoscoretabel kan het risico op fatale en niet-fatale hart- en vaatziekten beter worden ingeschat.

Media-aandacht voor pijnbestrijding bij plaatsing spiraal

Momenteel is er op verschillende (sociale) media aandacht voor pijnbestrijding bij de plaatsing van een spiraal. Een herziening van de NHG-Standaard Anticonceptie gaat gepland worden.

Najaarsronde COVID-19-vaccinatie

Vanaf 16 september tot en met 6 december 2024 is de najaarsronde COVID-19-vaccinatie, uitgevoerd door de GGD-en. Lees hier meer over de doelgroepen, het uitnodigingsbeleid en de pilot van het RIVM.

Huisartsendagen

Op 3 en 4 april 2025 organiseren we samen met de LHV en de Lovah de huisartsendagen. Voor aiossen en voor huisartsen (in opleiding). Meer informatie volgt nog!