Belangrijkste aandachtspunten

  • Wanneer een patiënt kiest voor medicamenteuze abortus, is het vanaf 2025 mogelijk de behandeling ook als huisarts zelf uit te voeren, tot een zwangerschapsduur van 9 weken.
  • Het is aan de huisartsen zelf of zij de behandeling aan aanbieden.
  • Voor het uitvoeren van de medicamenteuze abortus is de huisarts wettelijk verplicht een scholing te volgen.
  • Alle abortuszorg, ook medicamenteuze abortus door de huisarts, valt niet onder de basiszorg maar wordt vergoed vanuit een aanvullende regeling.
  • De scholing kan sinds 1 november 2024 worden gevolgd. Omdat de abortuspil onder het extra aanbod valt, is de scholing gemaakt door de Huisarts Adviesgroep Seksuele Gezondheid (SeksHAG) van het NHG, in samenwerking met het expertisecentrum ongewenste zwangerschappen en afstammingsvragen (Fiom) en de Rutgers Stichting

Verplichte scholing

De verplichte scholing ‘Onbedoelde Zwangerschap in de huisartsenpraktijk’ is sinds 1 november beschikbaar en bestaat uit 3 modules: Keuzehulp, Medicamenteuze abortus en Nazorg. Een vierde module over preventie van onbedoelde zwangerschap is optioneel.

Accreditatie De modules Keuzehulp, Nazorg en Preventie van onbedoelde zwangerschap zijn geaccrediteerd voor 1,5 punt per module. De module Medicamenteuze abortus is geaccrediteerd voor 0,5 punt.

Ontwikkeling en kosten

Deze e-learning van SeksHAG is gebaseerd op de Leidraad huisartsenzorg bij onbedoelde zwangerschap en wordt ondersteund met de Toolkit Huisartsenzorg bij Ongewenste Zwangerschap. De ontwikkeling van de e-learning is gefinancierd door het ministerie van VWS en kan daardoor kosteloos worden aangeboden.

Meer informatie