Huisarts en apotheker werken samen in de begeleiding van patiënten met geneesmiddelen. Om het gesprek over samenwerking met je apotheker aan te gaan kun je gebruik maken van de praatplaat. Aan de hand van deze plaat van NHG, LHV en KNMP kan je goede en ook de gewenste verbeterpunten benoemen in de samenwerking.
De belangrijkste aandachtspunten
De praatplaat Samenwerking bij Farmacotherapeutische zorg laat zien welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking tussen apotheker en huisarts:
- De praatplaat schenkt daarbij onder meer aandacht aan medicatieoverdracht, patiëntvoorlichting, zelfzorg het herhalen of minderen van chronische medicatie, al dan niet in een medicijnrol.
- Ook geeft het een beeld van de complexiteit van zorgvragen, randvoorwaarden voor een goed intercollegiaal overleg en de competenties van zowel huisarts als apotheker.
- De plaat kan worden gebruikt als onderdeel van een Farmacotherapeutisch Overleg (FTO) of bij het maken en evalueren van verbeterpunten en samenwerkingsafspraken. Voor de verdere uitwerking hiervan kan je onder andere gebruik maken van de LESA organisatie van zorg bij chronische medicatie.

Aanleiding praatplaat
NHG, LHV en KNMP zetten zich in om de eerstelijnszorg te versterken. De praatplaat is een van de uitwerkingen van het VWS Extramurale Farmaceutische Zorg Traject en de Visie versterking eerstelijnszorg en daarbij het gezamenlijk vraagstuk hoe we met minder handen goede zorg kunnen blijven borgen.
Het is essentieel om de expertise van zorgverleners optimaal te benutten en samen te kijken hoe we de zorg het beste kunnen organiseren. Het tijdig signaleren van knelpunten is hierbij cruciaal.