Belangrijke aandachtspunten

  • Zwangeren zonder medische indicatie komen in aanmerking voor griepvaccinatie wanneer zij 22 weken of langer zwanger zijn in de periode van 15 oktober tot 1 maart. De verloskundig zorgverlener verzorgt de voorlichting en uitnodigingen. Het consultatiebureau (JGZ) vaccineert.  
  • De uitnodigingsbrieven voor de griepvaccinatie zijn beschikbaar voor minderjarigen, volwassenen en in een combinatievariant
  • De huisarts heeft geen uitvoerende rol in de COVID-19-vaccinatiecampagne dit najaar. Meer informatie over COVID-19-vaccinatie is te lezen in de betreffende LCI-richtlijn.  

In de praktijkhandleidingen vind je belangrijke aandachtspunten en handvatten voor de organisatie van de griep- en pneumokokkenvaccinaties in de huisartsenpraktijk.

Overige aandachtspunten en hulpmiddelen

  • Zwangeren  

Zwangeren zonder medische indicatie komen in aanmerking voor griepvaccinatie wanneer zij 22 weken of langer zwanger zijn in de periode van 15 oktober tot 1 maart. De verloskundig zorgverlener verzorgt de voorlichting en uitnodigingen. Het consultatiebureau (JGZ) vaccineert. De huisarts heeft geen rol in deze route.   

Zwangeren met een medische indicatie krijgen ongeacht hun zwangerschapsduur een uitnodiging voor griepvaccinatie van de huisarts. Dit is onveranderd. 

  • Uitnodigingsbrieven  
    Er zijn dit jaar 3 verschillende uitnodigingsbrieven beschikbaar, namelijk voor:  
    • minderjarigen (0-15 jaar);  
    • volwassenen (vanaf 16 jaar);  
    • combinatie van zowel volwassenen als kinderen. 

De brief voor minderjarigen is gemaakt vanwege het belang van informatievoorziening aan ouders in het kader van informed consent. Verzendhuis DMDR is in staat om op basis van geboortedatum onderscheid te maken tussen leeftijdsgroepen, bij Promedico kan dit niet. Maak je gebruik van Promedico als verzendhuis of verstuur je de uitnodigingen zelf? Gebruik dan de combinatiebrief. 

Wij raden je aan om gebruik te maken van de opgenomen uitnodigingsbrieven en deze niet (of zo weinig mogelijk) aan te passen, zodat patiënten zo volledig mogelijk worden geïnformeerd. 

  • Spiegelinformatie over vaccinatiegraad

Vanaf dit jaar krijgen praktijken die aangesloten zijn bij de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn spiegelinformatie over de vaccinatiegraad in hun praktijk. De range in vaccinatiegraad is 49,7%-63,6% (95%-BI). 

  • Leeftijdscriteria 2024 

Dit najaar worden alle 60- t/m 63-jarigen uitgenodigd (geboren tussen 1-1-1961 en 31-12-1964). 

  • Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen 

In 2023 is door de Gezondheidsraad een advies opgesteld over de mogelijke inzet van een nieuw vaccin (PCV20) binnen het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen. Dit vaccin biedt een langere beschermingsduur waardoor revaccinatie minder vaak of helemaal niet meer nodig is. Het advies heeft voor 2024 geen gevolgen voor de uitvoering van het programma.  

  • Registratie 

Bij de declaratie geef je aan hoeveel vaccins je per batchnummer gebruikt hebt. Dit is van belang voor het berekenen van de spillage. In de ICT-specificaties voor de HIS’en staat als eis: ‘Het HIS kan het aantal toedieningen per batchnummer tonen’. Indien deze eis in jouw HIS nog niet gerealiseerd is, neem dan contact op met jouw HIS-leverancier. 

Meer informatie