VGZ-pilot naar plaatsen Levosert spiralen afgerond

  • VGZ onderzocht in een regionale pilot welke scholing huisartsen nodig hebben om vertrouwd te raken met de Levosert, en hoe het werken met de Levosert verloopt in de praktijk.  
  • Uit de resultaten blijkt dat voldoende praktijkervaring bij plaatsen van specifieke spiralen essentieel is. Vrijwel alle plaatsingen die na training plaatsvonden waren succesvol. 
  • De resultaten hebben VGZ ertoe gebracht het versoepelde preferentiebeleid voor hormoonspiralen voort te zetten. Dit beleid houdt in: 
    • Huisartsen kunnen ook voor VGZ-verzekerde patiënten zelf het type hormoonspiraal kiezen, zolang zij hun voorkeur duidelijk op het recept vermelden. VGZ vergoedt beide spiralen aan patiënten die daar vanuit basis- of aanvullende verzekering aanspraak op kunnen maken. 
    • Wel stelt VGZ de Levosert vrij van het eigen risico voor patiënten die vanuit de basisverzekering in aanmerking komen voor vergoeding. Vanuit de aanvullende verzekering zijn hormoonspiralen altijd vrijgesteld van het eigen risico. 

Wat hieraan voorafging

Augustus 2022:

VGZ pastte preferentiebeleid toe op hormoonspiralen met 52 mg levonorgestrel: alleen de Levosert-spiraal werd vergoed, het specialité Mirena niet meer.

Oktober 2022:

Dit beleid is opgeschort nadat meerdere huisartsen problemen signaleerden. De procedure voor plaatsing van de Levosert-spiraal is niet bekend en verschilt van die voor de Mirena-spiraal.

Het NHG heeft in samenwerking met de LHV bij VGZ en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aandacht gevraagd voor de knelpunten, en een pleidooi gevoerd om het beleid niet meer opnieuw in te voeren.

Pilot:

Dit heeft ertoe geleid dat VGZ een regionale pilot heeft uitgevoerd welke scholing huisartsen nodig hebben om vertrouwd te raken met de Levosert, en hoe het werken met de Levosert verloopt in de praktijk. De resultaten daarvan zijn onlangs bekend geworden.

Voorschrijven in HIS

  • Op voorstel van het NHG zijn sinds 1 augustus 2023 voor Mirena en Levosert twee duidelijk van elkaar te onderscheiden voorschrijfproducten beschikbaar in het elektronisch voorschrijfsysteem in het Huisarts Informatie Systeem (HIS).  
  • Voor zowel Mirena als Levosert geldt inmiddels bij de indicatie anticonceptie een gebruiksduur van 8 jaar.

Regels vergoeding spiraal vanuit basisverzekering

Hormoonspiralen worden vergoed vanuit de basisverzekering voor patiënten tot 21 jaar. Ze worden ook vergoed voor patiënten van alle leeftijden bij de indicatie endometriose of anemie door menorragie. De hormoonspiraal gaat normaal gesproken ten koste van het eigen risico op de basisverzekering. Hierop maakt VGZ nu in het kader van het preferentiebeleid voor de Levosert een uitzondering. Een aanzienlijk deel van de patiënten zal geen aanspraak kunnen maken op vergoeding vanuit de basisverzekering, omdat zij niet voldoen aan de criteria voor vergoeding. Voor deze patiënten is de vrijstelling van het eigen risico voor de Levosert dus niet relevant.  

Wat vindt het NHG

Het NHG vindt dat huisartsen erop moeten kunnen vertrouwen dat ze de spiraal krijgen afgeleverd die op het recept staat. Alleen huisartsen zelf kunnen bepalen of ze bekwaam zijn in het inbrengen ervan. Dit is ook in lijn met de NHG-Standaard Anticonceptie. Binnen het preferentiebeleid van VGZ kan de huisarts zelf blijven bepalen welk hormoonspiraal zij plaatst. Mits de spiraal van voorkeur duidelijk wordt aangegeven op het recept.

Het NHG en de LHV plaatsen wel een kanttekening bij het beleid van VGZ. Voor patiënten die bij VGZ verzekerd zijn en vanuit de basisverzekering aanspraak maken op vergoeding van een hormoonspiraal, is alleen de Levosert vrijgesteld van het eigen risico. Dit maakt dat er dan een financieel voordeel is voor de patiënt bij plaatsing van Levosert. Dit beleid heeft daardoor het risico dat huisartsen toch druk zullen ervaren om Levosert te plaatsen.

Meer informatie

NHG-Standaard Anticonceptie

Nieuwsbericht VGZ voor huisartsen

Veelgestelde vragen en antwoorden VGZ

Het laatste nieuws

Mazelen

Bekijk al het nieuws