Kies jouw lidmaatschap 

Vertrouw op onafhankelijke informatie

Onafhankelijk door meer dan 14.000 huisartsen

Zonder invloed van farmacie, overheid of anderen maakt het NHG meer dan 600 producten zoals richtlijnen en Thuisarts.nl.

Blijf leren

Altijd op de hoogte van nieuwe casuïstiek, richtlijnen en ontwikkelingen. Behaal accreditatiepunten met gratis e-learnings en congressen.

Grootste huisartsennetwerk sinds 1956

Krijg exclusief toegang tot het ledenforum. Maak gebruik van kennis van meer dan 13.500 collega’s. Of wissel ervaringen uit op congressen en in focusgroepen.

Exclusief aanbod

Ontvang gratis het maandelijks vakblad H&W, krijg korting op boeken en congressen en gebruik gratis NHG Rx (het NHG-Formularium als app) en onze handige instructiefilms.

Heldere en volledige richtlijnen, passend bij de praktijk. Ruim aanbod relevante online nascholingen.

Lisanne Westra
Huisarts in Vleuten

Het NHG is de wetenschappelijke ruggengraat van de eerste lijn.

Koen Vrijmoet
Huisarts in Soest

Het is fijn om een gefundeerde backbone te hebben waar je op terug kunt vallen.

Marieke IJzerman
Huisarts in Vlaardingen

Het NHG is een vereniging van, voor en door huisartsen, echt onze vereniging. Het NHG maakt ontzettend mooie producten, zoals onze standaarden, E-learnings en Thuisarts. Daarom ben ik lid van het NHG, en dat zou elke huisarts moeten zijn.

Hedwig Vos
Huisarts & hoofd opleiding LUMC

Veelgestelde vragen

Als beginnend huisarts is een NHG-lidmaatschap onmisbaar. Je komt in aanmerking voor het starterstarief als je binnen 1 jaar na afstuderen lid wordt van het NHG.  

Van de SBOH ontvangen wij een melding zodra je bent afgestudeerd. Daarna ontvang je van ons een startersaanbod. Uiteraard kunt je zelf al jouw lidmaatschap omzetten. Lees alles over het starterstarief.  

Een partner-lidmaatschap is beschikbaar voor geregistreerde huisartsen die levenspartner zijn (gemeenschappelijk huishouden) van een geregistreerde en praktiserend huisarts-lid. Slechts een van beide partners kan kiezen voor het partner-lidmaatschap. Een abonnement op H&W maakt geen deel uit van het partner-lidmaatschap. 

Het partner-lidmaatschap is van toepassing voor de partner in de laagste contributiecategorie. Hij/zij ontvangt een korting van 25%  op de contributie.  

Een partner-lidmaatschap is beschikbaar voor geregistreerde huisartsen die levenspartner zijn (gemeenschappelijk huishouden) van een geregistreerde en praktiserend huisarts-lid. Slechts een van beide partners kan kiezen voor het partner-lidmaatschap. Een abonnement op H&W maakt geen deel uit van het partner-lidmaatschap. 

Partner-lidmaatschap is niet beschikbaar voor praktijkpartners. 

Nee, het lidmaatschap is persoonsgebonden en kan niet aan een groep verbonden zijn.

Van de contributiebijdragen van leden ontwikkelt het NHG de NHG-Standaarden, maar ook afgeleide producten zoals de PraktijkWijzers en de verschillende e-learnings voor poh. Deze zijn (gratis) toegankelijk voor ondersteuners van het lid als onderdeel van zijn lidmaatschap.

Nee, indien je iets bij ons hebt gekocht zonder als lid ingelogd te zijn, wordt de ledenkorting niet achteraf vergoed. In het bestelproces heb je hier expliciet afstand van gedaan door het aanvinken van het vakje ‘Ik plaats deze bestelling als gast en ontvang geen ledenkorting.’

Iedere huisarts met een BIG-registratienummer kan zich inschrijven voor een NHG-lidmaatschap. 

Bent u in opleiding tot huisarts, maar heb je geen contract van de SBOH, dan kun je tegen een speciaal tarief lid worden. Schrijf je in via het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier vind je hier.

Als NHG-lid kunt u gratis of met 30% korting NHG E-learnings maken. Momenteel zijn er 10 e-learnings gratis beschikbaar.  

Ook kun je met ledenkorting deelnemen aan onze evenementen die geaccrediteerd zijn. Tot slot kunnen leden in focusgroepen meewerken aan nieuwe/herziene richtlijnen. Meestal krijg je voor deze groepssessies accreditatiepunten. 

De contributie verschilt per type lidmaatschap. Hoe meer je het huisartsenvak uitoefent, hoe meer profijt je hebt van het NHG. Jouw inkomen is een goede graadmeter voor de mate van uitoefening van jouw werk en daarmee het gebruik van de NHG-producten en -diensten. Lees hier over onze contributie.

Het NHG hanteert voor het contributiejaar jouw geschatte inkomen over dat betreffende jaar. Dit bepaalt in welke categorie je valt.

Mocht achteraf blijken dat het een andere categorie had moeten zijn dan kun je dat aan ons doorgeven. Dat kun je doen tot 31 december het jaar erop. Dan crediteren wij het te veel betaalde bedrag.

Jouw brutojaarinkomen bepaalt in welke lidmaatschapscategorie je valt.

Onder jouw inkomen vallen alle inkomsten die horen bij de uitoefening van het huisartsenvak.

Ook inkomsten uit een al dan niet tijdelijke uitkering vallen onder inkomsten, maar alleen als de uitkering hoort bij de huisartsenaanstelling.
Voorbeelden:

  • arbeidsongeschiktheidsuitkering
  • zwangerschapsuitkering
  • ziektewetuitkering

Voor zelfstandige huisartsen

Het brutojaarinkomen is het totale bedrag dat u in een jaar declareert voor alle door of namens jou verrichte medische werkzaamheden.

Subsidies en toeslagen, inclusief de vergoeding voor praktijkondersteuners, behoren ook tot het brutojaarinkomen.

De volgende kosten kun je in mindering brengen:

  • de brutoloonkosten van een praktijkondersteuner
  • het brutosalaris van een huisarts in dienstverband
  • de vergoedingen gedeclareerd door een waarnemend huisarts

Overige kosten die je maakt, verlagen jouw brutojaarinkomen niet.

Voor artsen in een dienstverband

Voor artsen in dienstverband geldt het brutojaarinkomen minus beroepskosten. Het gaat dus niet om belastbaar inkomen.

Beroepskosten zijn kosten die een werknemer maakt om zijn loon te kunnen verwerven, bijvoorbeeld:

  • opleidingskosten
  • kantoor- en administratiekosten
  • contributie van een beroepsorganisatie

Jouw NHG-Lidmaatschap start per eerste dag van de eerst volgende maand. Je betaalt naar rato, alleen nog de resterende maanden van dat jaar.

Je betaalt naar rato. Indien je bijvoorbeeld halverwege het lidmaatschapsjaar jouw opleiding heeft afgerond, betaal je alleen nog de resterende maanden van dat verenigingsjaar.

Voor de maanden dat je met pensioen bent, geldt een lager contributietarief. Het NHG crediteert het te veel betaalde bedrag.

Je geeft jouw wijziging aan ons door via contactcentrum@nhg.org. Wij herberekenen jouw contributie. 

Als je buiten Nederland werkt als huisarts kun je lid blijven van het NHG. Je kunt – als je dat wenst – H&W kosteloos naar jouw nieuwe adres laten sturen. Ook kun je jouw lidmaatschap (tijdelijk) omzetten naar een niet-praktiserend / rustend huisarts lidmaatschap.  

Je ontvangt jouw contributiefactuur per e-mail. Betaal je per automatische incasso? Dan lees je wanneer wij het bedrag van jouw rekening afschrijven. Wil je het bedrag zelf aan ons overmaken? Maak dan gebruik van de betaallink in de bijbehorende e-mail.

Dan maak je een schatting van wat je denkt te gaan verdienen. Mocht achteraf (tot 1 jaar later) blijken dat het een andere categorie had moeten zijn dan kun je dat aan ons doorgeven en zullen wij de nota corrigeren.

Je kunt jouw NHG-lidmaatschap gemakkelijk wijzigen. Geef jouw aanpassen door een mail te sturen naar contactcentrum@nhg.org

Bij praktijkbeëindiging in verband met eventueel pensioen of overlijden kun je schriftelijk contact opnemen met contactcentrum@nhg.org

Heb je liever telefonisch contact, bel dan met ons via 088-5065500.

Een adreswijziging geef je gemakkelijk door via het adreswijzigingsformulier op deze website.

Je ontvangt een bevestiging per e-mail nadat de wijziging in de verschillende systemen (ledenadministratie, H&W-administratie, etc.) is doorgevoerd.

Een verenigingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. Je kunt jouw lidmaatschap opzeggen door een mail te sturen naar contactcentrum@nhg.org, met in achtneming van een opzegtermijn van 1 maand.

Het verenigingsjaar en daarmee het lidmaatschap loopt van 1 januari tot en met 31 december. Jouw NHG-lidmaatschap zeg je schriftelijk op vóór 1 december van het volgende verenigingsjaar. Je doet dit door een mail te sturen naar contactcentrum@nhg.org

Je zegt jouw NHG E-learnings abonnement schriftelijk op. Doe dit uiterlijk 1 maand voor het einde van jouw jaarabonnement. Een abonnement loopt voor de periode van 1 jaar. Meer informatie lees je in de aanvullende voorwaarden. Je kunt jouw abonnement opzeggen door een mail te sturen naar: contactcentrum@nhg.org

Je zegt jouw abonnement op H&W schriftelijk op. Stuur hiervoor een mail naar contactcentrum@nhg.org. Als lid kun je H&W online blijven inzien. Jouw contributiebijdrage blijft ongewijzigd.