“Het zou mooi zijn als de verzekeraar de richtlijnen als leidraad zou nemen”
Toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis betekent voor mij: het verwerken van de wetenschappelijke kennis die aan een richtlijn ten grondslag ligt. Ik verwacht dat het NHG een overzicht geeft van de wetenschappelijk kennis die er is, en die onderzoekt en bundelt.
Wat ik nodig heb van het NHG zijn de goede richtlijnen die up-to-date worden gehouden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de richtlijnen praktisch zijn, zodat ik snel wat kan opzoeken. Wat ik mis in het medicijnadvies zijn de beschikbaarheid en de vergoeding van dat medicijn. In mijn praktijk in Amsterdam Zuid-Oost geldt dat als een medicijn niet vergoed wordt, mensen het ook niet gaan gebruiken.
De taak van het NHG is niet om met de verzekeraar te onderhandelen over de vergoeding van medicijnen – dat is een taak van de LHV. Het zou mooi zijn als de verzekeraar de richtlijnen als leidraad zou nemen. Het NHG kan wel signalerend optreden richting de LHV en aangeven wat er in de standaard wordt aanbevolen, wat de verzekeraar vergoed en wat de verschillen daarin zijn. Primaire huisartsenzorg moet goed beschreven zijn in de standaarden en goed bijgehouden worden. Het is een optie om als huisarts aanvullende of facultatieve behandelingen te doen. Aan de ene kant moet de mogelijkheid er zijn om dit in een standaard te beschrijven, maar aan de andere kant moeten we wel oppassen dat we dat niet met te veel dingen gaan doen. Het is goed dat daar nu aandacht voor is.