Wie ben je?
Ik heb mijn huisartsopleiding gevolgd aan de Vrije Universiteit. In 1997 promoveerde ik aan de VU op het proefschrift ‘Irritable bowel syndrome in general practice. How effective is patient education and counselling?’ Daarna heb ik bijna 35 jaar als huisarts gewerkt in diverse praktijken. Ik vervulde daarnaast diverse functies als universitair docent en onderzoeker, was onderwijscoördinator van de huisartsopleiding en hoofd afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde (2007-2019).
Tussen 2015 en 2018 was ik divisievoorzitter bij VUmc en van 2019 tot 2021 voorzitter van de Divisie Eerstelijnszorg, Public health en Methodologie bij Amsterdam UMC. Sinds 1 november 2021 ben ik met pensioen.
Ik woon in Utrecht met mijn partner Jos.
Juist in deze tijd waarin de zorg, ook de huisartsenzorg, voor grote uitdagingen staat, kan het NHG een essentiële bijdrage leveren aan het in stand houden en optimaliseren van de zorg. ”
Waarom ben je huisarts geworden?
Tijdens mijn coschappen merkte ik dat ik het contact en de gesprekken met patiënten waardevol vond. Ik vond het belangrijk om te achterhalen wat er nu precies speelde en wat we zouden kunnen doen om mensen echt te helpen. Ik merkte ook dat daar in het ziekenhuis vaak weinig tijd en aandacht voor was. Tijdens mijn coschap huisartsgeneeskunde vond ik de variëteit aan klachten en problemen waar mensen mee kwamen, heel boeiend. Ook het afleggen van huisvisites leverde veel nieuwe inzichten op. Dus toen was het duidelijk, al zei de huisarts in Hengelo waar ik stage liep dat huisartsgeneeskunde niets voor vrouwen was en dat ik maar iets anders moest kiezen. Ik heb nooit een dag spijt gehad van mijn keuze voor de huisartsgeneeskunde.
Waarom ben je toezichthouder van het NHG geworden?
Door de jaren heen ben ik op verschillende manieren betrokken geweest bij het NHG. Zo ben ik lid van de redactie van Huisarts en Wetenschap, voorzitter van de autorisatiecommissie geweest en heb ik aan diverse standaarden en multidisciplinaire richtlijnen meegewerkt. In 2017 was ik voorzitter van het NHG-Congres: Huisarts Universalis. Toen ik eind 2019 werd gevraagd te solliciteren, omdat de vorige voorzitter van de RvT statutair terugtrad, heb ik geen moment geaarzeld. Juist in deze tijd waarin de zorg, ook de huisartsenzorg, voor grote uitdagingen staat, kan het NHG een essentiële bijdrage leveren aan het in stand houden en optimaliseren van de zorg, uitgaande van onze kernwaarden: persoonsgericht, medisch-generalistisch, continu en, last but not least, gezamenlijk.