Inhoud van de leidraad

Deze leidraad helpt huisartsen bij een zorgvuldige dossieroverdracht binnen de huidige mogelijkheden. Het biedt adviezen over wettelijke aandachtspunten, het tijdig herkennen van fouten en aanbevelingen voor inhoudelijke en technische verbetering van de dossieroverdracht in de toekomst. Een goede dossieroverdracht is van belang om continuïteit en kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen.

De belangrijkste aandachtspunten voor jou als huisarts

De wettelijke bewaartermijn van een medisch dossier is 20 jaar nadat de laatste wijziging heeft plaatsgevonden (zie hoofdstuk 2). 

De patiënt heeft recht op inzage, aanvulling, correctie, verwijderen en afscherming van (onderdelen) van het dossier (zie hoofdstuk 2).

De nieuwe huisarts accordeert voor de goede ontvangst van het dossier. Dit is ook een inhoudelijk akkoord op de juiste inhoud van het dossier (zie hoofdstuk 3).

Een samenvatting van het dossier en een pdf van het gehele dossier zijn onderdeel van de overdracht (zie o.a. hoofdstuk 3 en hoofdstuk 5).

De overdracht-pdf blijft onderdeel van het dossier. De nieuwe huisarts slaat deze op in het dossier (zie hoofdstuk 5)

Na zorgvuldige overdracht maakt de oude huisarts hiervan een aantekening en bewaart deze bevestiging in het eigen HIS bij de patiëntenadministratie (zie hoofdstuk 5). 

Logbestanden zijn geen onderdeel van het medische dossier en worden niet overgedragen naar de nieuwe huisarts. De oude huisarts bewaart de logbestanden 5 jaar na de overdracht van het dossier (zie hoofdstuk 5).

In het kader van (juridische) verweer mag de oude huisarts, indien nodig, ook na overdracht van het medisch dossier aan de nieuwe huisarts, het door zichzelf aangelegde dossier inzien of daar een afschrift van verkrijgen (zie hoofdstuk 5).

Processtappen dossieroverdracht

In onderstaande visualisatie zie je welke 8 processtappen gewenst zijn om een dossier goed over te dragen als huisarts.

Lees de NHG-Leidraad dossieroverdracht

Hieronder lees je de volledige leidraad (pdf).