Snel naar
- Hoe voer je een leefstijlgesprek?
- Motiverende gespreksvoering
- Oplossingsgerichte gespreksvoering
- Leefstijl bespreken en verandering stimuleren in 6 stappen
- Tips bij barrières voor het voeren van een leefstijlgesprek
1. Hoe voer je een leefstijlgesprek?
- Geef de patiënt zoveel mogelijk de regie. De patiënt bepaalt, als huisarts heb je een coachende rol.
- Stel vragen (inclusief de ‘toestemmingsvraag’), vraag door en luister.
- Sluit aan bij de (gezondheids)vaardigheden en dagelijkse context van de patiënt, rekening houdend met sociale en financiële problemen.
- Gebruik Tools om het leefstijlgesprek te voeren, zoals het Spinnenweb voor positieve gezondheid, het 4D-model en/of het Leefstijlroer.
- Hoe groot het probleem ook is, begin met kleine veranderingen. Stel kleine doelen die eenvoudig haalbaar zijn, dan is leefstijlverandering makkelijker vol te houden.
- Kijk waar de patiënt enthousiast over is. Het kan helpen om een ‘wedstrijdelement’ in te bouwen. Een voorbeeld: “Wie binnen de vriendenclub behaalt het hoogste aantal stappen per dag?”
- Focus niet alleen op leefstijl, maar houd ook de mogelijkheid van een medisch onderliggend probleem in gedachten.
- Maak gebruik van teachable moments
Teachable moments
Op bepaalde momenten zijn patiënten ontvankelijker voor gedragsverandering en leefstijl-adviezen dan anders. Dat is bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, bij de diagnose van een aandoening of bij operaties. Zie ook ‘wanneer een gesprek over leefstijl’ in het hoofdstuk ‘rol van de huisarts’
Men noemt dat ook wel ‘teachable moments’. Een ‘teachable moment’ kan door een arts en patiënt samen gecreëerd worden door de risicoperceptie, emoties en het zelfbeeld van een patiënt te bespreken. Vervolgens kan de zorgverlener de patiënt begeleiden op weg naar gedragsverandering, door hem of haar te motiveren, diens zelfeffectiviteit te verhogen en vaardigheden aan te leren.
Wanneer artsen deze potentiële ‘teachable moments’ herkennen en optimaal benutten, kunnen zij met relatief weinig tijd de gewenste gedragsverandering bij hun patiënten bewerkstelligen.
Voor meer info over ‘teachable moments’, bekijk het doelgroepenonderzoek dat in het kader van de Coalitie Leefstijl in de zorg is uitgevoerd.
2. Motiverende gespreksvoering
Motiverende gespreksvoering is een effectieve methode om patiënten te begeleiden bij gedragsverandering en kan goed worden toegepast in de huisartsenpraktijk.
De basisprincipes zijn het tonen van empathie, versterken van ambivalentie bij de patiënt, omgaan met weerstand en versterken van het zelfvertrouwen van de patiënt. Motiverende gespreksvoering biedt veel voordelen voor het bevorderen van leefstijlveranderingen, zoals verhoogde intrinsieke motivatie en vermindering van weerstand. De methode vereist een aanzienlijke tijdsinvestering en specifieke training voor zorgverleners.
- Gebruik een empathische en niet-veroordelende houding.
- Luister actief naar de patiënt, toon begrip voor zijn/haar situatie en ambivalentie, en respecteer hun autonomie. Vermijd discussies (bijvoorbeeld of de patiënt verslaafd is, of psychosociale problematiek oorzaak of gevolg is, of over een eventuele schuldvraag).
- Onderzoek de motivatie en bereidheid tot verandering van de patiënt. Start met de toestemmingsvraag: ‘Mag ik het vandaag met jou over je leefstijl hebben?’
- Gebruik ‘open vragen’ om hun gedachten en gevoelens over de gedragsverandering te verkennen.
- Ontlok en verken de redenen van de patiënt voor verandering (voordelen) en de redenen om niet te veranderen (nadelen). Reflecteer hierop om ambivalentie te verhelderen.
- Maak gebruik van de weerstand tegen verandering door je te verplaatsen in het standpunt van de patiënt en diens argumenten. Indien nodig kun je dit met overdrijving herhalen, dit zorgt voor toename van het inzicht bij de patiënt.
- Benut de motivatie van de patiënt door samen een concreet veranderplan op te stellen met haalbare doelen en strategieën om terugval te voorkomen.
- Betrek de praktijkondersteuner of een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Zij kunnen deze interventie goed uitvoeren onder regie van een huisarts.
- Versterk de zelfeffectiviteit door de patiënt over positieve veranderingen in het gedrag te complimenteren.
- Bied zo nodig en wanneer passend begeleide zelfhulp aan als aanvulling op de motiverende gespreksvoering. Begeleide zelfhulp is een vorm van therapie waarbij mensen een zelfhulpboek lezen of een online-zelfhulpcursus volgen en daarbij ondersteuning krijgen van een behandelaar.
Het is aan te bevelen om fysieke nascholing te volgen, waarin wordt geoefend met acteurs en voorbeeldsituaties, om deze gesprekstechniek onder de knie te krijgen
Voor additionele leermaterialen zie bibliotheek
3. Oplossingsgerichte gespreksvoering
Tijdens oplossingsgerichte gespreksvoering gaat de aandacht vooral uit naar de oplossing in plaats van het probleem. Samen met de patiënt wordt onderzocht welke vaardigheden en kansen er zijn om het probleem aan te pakken. De autonomie van de patiënt wordt versterkt.
Kenmerken van oplossingsgerichte gespreksvoering zijn:
- Focus op de oplossing
In plaats van diep in te gaan op problemen, richt het gesprek zich op de sterke kanten, hulpbronnen en mogelijke oplossingen voor de patiënt. De patiënt wordt gezien als de expert over zijn eigen leven en leefstijl. Hulpbronnen kunnen mensen zijn, maar ook plaatsen en/of specifieke activiteiten die ‘helpend’ zijn.
- De patiënt staat centraal
Stel open vragen om te achterhalen wat de patiënt zelf belangrijk vindt en wil bereiken. Verken samen welke ideeën bij de patiënt passen, in plaats van voor te schrijven wat de patiënt moet doen. Stimuleer de patiënt zelf ideeën aan te dragen en aan te geven wat haalbaar is.
- Begin bij het eind
Formuleer samen een te behalen einddoel. Welke kleine stapjes zijn nodig om daar te komen?
- Motiverende gesprekstechniek
Door de voor- en nadelen te inventariseren en de patiënt te helpen zijn eigen argumenten en afwegingen te verhelderen, wordt de intrinsieke motivatie voor verandering versterkt. De beslissing ligt bij de patiënt zelf.
- Uitzonderingen benadrukken
In plaats van te focussen op wanneer het probleem zich voordoet, richt de zorgverlener de aandacht op de uitzonderingen: momenten waarop het beter gaat. Dit biedt aanknopingspunten voor oplossingen.
- Kortdurend en doelgericht
Oplossingsgerichte gespreksvoering is gericht op het behalen van de door de patiënt gestelde doelen, in plaats van uitgebreide analyses. De methode is geschikt voor veel situaties in de zorg waar gedragsverandering of oplossingen voor problemen gewenst zijn, zoals bij opvoedingsvragen, gedragsproblemen, leefstijl en/of verslavingen.
- Zorg voor reële verwachtingen
Bespreek de verwachte nadelen van de leefstijlverandering. Wanneer wordt het moeilijk? Wat is niet meer mogelijk ten gevolge van de voorgenomen verandering? Waarom is dat belangrijk? Ga na of de patiënt zich in staat (vaardig) voelt om de veranderingen aan te brengen. Het gaat daarbij om gezondheidsvaardigheden, en – bij inzet van digitale middelen – digitale vaardigheden.
- Versterk het vertrouwen in eigen kunnen.
Bespreek successen uit het verleden. Focus niet te veel op problemen of zwakke punten. Stel daarbij de ‘juiste vragen’.
Een manier om een goed beeld te krijgen van de redenen waarom de patiënt zijn/haar leefstijl wil veranderen is door drie keer door te vragen: ‘Wat maakt dat je?’
Bijvoorbeeld:
“Waarom wil je meer gaan bewegen? ”
“Omdat ik wil afvallen.”
“Waarom wil je afvallen?”
“Omdat ik me dan hopelijk fitter voel.”
“Waarom wil je je fitter voelen?”
“Omdat ik met de kleinkinderen wil spelen.”
Wees nieuwsgierig naar de achterliggende redenen en verwachte positieve gevolgen.
Een bekende vraag in oplossingsgericht werken is de ‘wondervraag’. Met deze vraag worden mensen uitgenodigd om onbegrensd na te denken over de veranderingen die zij willen. Het is heel sterk toekomstgericht en daagt de patiënt uit om positief te denken.
Bijvoorbeeld:
“Ik wil je graag een vreemde vraag stellen, mag dat?
Stel dat er vannacht in je slaap een wonder gebeurt. Als bij toverslag is je probleem/knelpunt/vraag opgelost. Maar daar weet je niets van want je slaapt. Als je morgenochtend wakker wordt, waaraan zou je dan merken dat het wonder is gebeurd, wat is er dan anders? En wat zou je partner ervan merken? En je omgeving?”
Verder is het zinvol gebruik te maken van zogenaamde ‘schaalvragen’. Deze kunnen gesteld worden t.a.v. het vertrouwen dat iemand heeft in leefstijlverandering:
- “Hoeveel vertrouwen heb je dat het je lukt om deze leefstijl-aanpassing door te voeren?” (open vraag).
- Met als vervolgvraag: “Kun je dit (het vertrouwen) aangeven op een schaal van 1 tot 10?”
Schaalvragen kunnen ook worden gebruikt bij de voortgang van leefstijlbegeleiding:
- “In hoeverre is je doel al bereikt op een schaal van 1 tot 10?”
- “Waarom is het een 3 en niet een 1?”
- “Hoe groot denk je dat de kans is dat de gewenste verandering gaat lukken?”
- “Waarom is het een 5 en niet een 10 (of een 1)?”
- “Wat is er nodig om van die 5 een 6 te maken?”
Een training met acteur/oefenen voorbeeldsituaties is aan te bevelen. Voor additionele leermaterialen zie bibliotheek.
Zie ook hoofdstuk ‘korte leefstijlinterventie’ in deze Praktijkhandleiding
4. Leefstijl bespreken en verandering stimuleren in 6 stappen
Zie ook het hoofdstuk Hulpvraag en leefstijl
Stap 1
Bespreek de relatie tussen klacht en leefstijl tijdens het eerste consult als onderdeel van je uitleg over de klacht. Vermijd waarde-oordelen.
Stap 2
Noem leefstijlaanpassingen als onderdeel van de behandeling en bespreek de verwachte effecten ervan.
Stap 3
Beslis samen met de patiënt over het behandelplan.
Stap 4
Als de patiënt kiest voor leefstijlverandering, vraag dan of de patiënt ondersteuning wenst.
Stap 5
Als de patiënt niet gemotiveerd is tot leefstijlaanpassing, vraag dan of je erop terug mag komen.
Stap 6
Noteer het leefstijlgesprek in het HIS.
5. Tips bij barrières voor het voeren van een leefstijlgesprek
Een van de meest genoemde belemmerende factoren is het gebrek aan tijd. Huisartsen en praktijkondersteuners hebben vaak slechts een kwartier per patiënt.
Tips om om te gaan met tijdsgebrek
Tip 1
Laat je inspireren door de diverse casussen in deze praktijkhandleiding. De eerste stap, het aangaan van het gesprek, hoeft niet veel tijd te kosten. Zorg voor een realistische tijdsplanning, en overweeg follow-up gesprekken voor ondersteuning.
Tip 2
Geef een van de tools mee aan de patiënt om thuis in te vullen en plan een vervolg in om de resultaten en vervolgstappen te bespreken.
Via Loketgezondleven.nl krijg je inzicht in erkende leefstijlinterventies. Dat zijn programma’s en activiteiten die voldoen aan belangrijke kenmerken voor succesvol werken aan de gezonde leefstijl van kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Onafhankelijke experts uit wetenschap en praktijk hebben de werkzaamheid vastgesteld. Voor een goede doorverwijzing is ook de sociale kaart van de omgeving een belangrijk hulpmiddel.
Effectieve leefstijlbegeleiding vereist vaak een multidisciplinaire aanpak, waarbij verschillende zorgverleners samenwerken. In de praktijk blijkt deze samenwerking vaak moeilijk te realiseren door organisatorische en communicatieve barrières.
Oplossing: Betrek andere zorgverleners en professionals bij de leefstijlbegeleiding van de patiënt. Maak gebruik van elkaars expertise en ervaringen.
Zorgverleners kunnen ook zelf sceptisch zijn over de effectiviteit van leefstijlgesprekken. Dit kan voortkomen uit eerdere negatieve ervaringen of een gebrek aan vertrouwen in de mogelijkheid om gedragsverandering te bewerkstelligen.
Oplossingen en tips
Oplossing 1: Hoewel de bereidheid van een patiënt om over leefstijl te praten varieert, kunnen de besproken technieken zoals motiverende gespreksvoering en een empathische, patiëntgerichte benadering door de huisarts de kans vergroten dat een patiënt openstaat voor dergelijke gesprekken.
Oplossing 2: Inmiddels zijn er diverse tools die de zorgverleners kunnen gebruiken bij het voeren van het leefstijlgesprek. Tevens is er voldoende scholing over het toepassen van deze tools.
Tip: Vergroot je kennis en vaardigheden, volg trainingen over leefstijlcoaching en gedragsverandering en blijf op de hoogte van de nieuwste inzichten en methoden.
Bibliotheek
Bekijk alle aanvullende leestips, achtergronden en brondocumenten voor dit hoofdstuk op de bibliotheekpagina.