Startdatum en aanmelden
1 september 2024 t/m 1 september 2026
Locatie: UMC St Radboud
Geert Grooteplein 21, Nijmegen, 6500 HB
Bent u geïnteresseerd in het volgen van de opleiding en wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Doreth Teunissen, huisarts en opleidingscoördinator, via Doreth.Teunissen@radboudumc.nl of telefonisch 06-46498885 of 0570-653355.
De huisarts krijgt in de dagelijkse praktijk vaak te maken met urogynaecologische klachten. Belangrijk is de wetenschap dat de meeste gepresenteerde klachten goed in de eerste lijn behandeld kunnen worden – en goedkoper dan in de tweede lijn. Nog belangrijker is wellicht dat veel patiënten ook het liefste door de eigen huisarts en/of in de eerste lijn behandeld willen worden. Bovendien kunnen deskundige huisartsen een generalistische, huisartsgeneeskundige rol spelen in het multidisciplinaire werkterrein van de urogynaecologie. Redenen te over om ervoor te zorgen dat de huisarts bekwaam is en up-to-date om diagnose en behandeling van deze klachten ter hand te nemen.
Doelgroep
De NHG-Kaderopleiding Urogynaecologie is bedoeld voor huisartsen die specifieke belangstelling hebben voor dit klinisch deelgebied van de huisartsgeneeskunde.
Doel
Het doel van de kaderopleiding is om de kwaliteit van zorg te verbeteren voor patiënten met vragen op het gebied van veel voorkomende urologische en gynaecologische problemen en een verbeterde positionering van de uro-gynaecologisch gezondheidszorg binnen het huisartsgeneeskundig handelen.
In de tweejarige opleiding worden uro-gynaecologische ziektebeelden en klachten besproken in gewone en complexe situaties. Ook is er binnen de kaderopleiding aandacht voor de seksuologische gevolgen en de seksespecifieke aspecten van uro-gynaecologische problemen. In de opleiding wordt verder gewerkt aan onderwijs geven, wetenschappelijke vorming en kwaliteitsprocessen in de huisartspraktijk.
Organisatie
De NHG-Kaderopleiding Urogynaecologie wordt georganiseerd en uitgevoerd door de Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St. Radboud in samenwerking met het NHG.
Plaats
Het onderwijs vindt plaats in Nijmegen.
Praktische gegevens
- Tweejarige opleiding met een belasting van 6-8 uur per week 40 weken per jaar.
- Het onderwijs vindt plaats in 10 bijeenkomsten in het 1e jaar en 10 bijeenkomsten inclusief een zelf te organiseren symposium in het 2e jaar.
- De kosten zijn € 4500 per jaar.
- De opleiding is voor huisartsen en geaccrediteerd voor 40 uur per jaar.
- Na de opleiding ben je lid van de expertgroep UgynHag
Deelnemer over deze opleiding
“De kaderopleiding Urogynaecologie is zoveel meer dan je aanvankelijk misschien zou denken. Deze tweejarige opleiding zorgt voor verdieping op inhoudelijk vlak, waarbij aandacht is voor wetenschappelijke onderbouwing en je eigen wetenschappelijke ontwikkeling. Je presentatievaardigheden worden verbeterd, je communicatie wordt aangescherpt, je ontwikkelt en voert verbeterplannen binnen en buiten de praktijk uit. Je leert dus op heel veel vlakken bij, waarbij je na de afronding klaar bent om je rol als kaderhuisarts uit te dragen.
Daarnaast is het werken met een kleine vaste groep huisartsen met dezelfde interesse heel inspirerend. Het zorgt voor enthousiasme onder de deelnemers en tilt het geheel naar een hoger plan. Het is heel fijn en leerzaam om onderling casuïstiek of dilemma’s te bespreken. De docenten die de kaderopleiding vormgeven en begeleiden zorgen voor een fijn, veilig, leerzaam klimaat en laten de deelnemers hun eigen pad volgen in de opleiding tot kaderhuisarts.
Na het afronden van de opleiding kan je op verschillende manieren je rol als kaderhuisarts vervullen. Te denken valt aan het opzetten van een 1,5e lijns spreekuur voor urogynaecologische klachten, collega’s ondersteunen bij lastigere casuïstiek (consult functie), meedenken met het beleid rondom urogynaecologische zorg lokaal of landelijk (bijvoorbeeld werkgroep richtlijnen), nascholingen verzorgen en een aanspreekpunt zijn in de regio. Kortom, veel ruimte om dit in te vullen op een manier die bij jou past”. – Marja-Liisa Hendriks