NHG-Praktijkhandleiding Online inzage van het medisch patiëntendossier

Deze NHG-Praktijkhandleiding biedt handvatten voor de organisatie en implementatie van online inzage in de huisartsenpraktijk.

De 7 meestgestelde vragen over online inzage

Bijna alle huisartsenpraktijken bieden online inzage aan. Maar waar moet je allemaal aan denken bij de organisatie en implementatie van online inzage in jouw praktijk? Wij hebben de 7 meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Met online inzage kan de patiënt op elk gewenst moment digitaal de medische gegevens inzien. Hiervoor is dus geen tussenkomst van de zorgverlener meer nodig. In het medisch dossier staan alle gegevens die de zorgverlener over deze patiënt bijhoudt.

Lees verder ➜

Online inzage kan leiden tot veranderingen in de huisartsenpraktijk. Onderzoek laat zowel positieve als negatieve gevolgen zien voor patiënten en huisarts.
Dankzij online inzage in het medisch dossier kunnen patiënten meer inzicht in hun eigen gezondheid krijgen, waardoor ze zich beter kunnen voorbereiden op een consult en zich meer betrokken voelen bij hun zorgproces. Ook kan het de arts-patiëntcommunicatie, de therapietrouw en de zelfzorg verbeteren. Dit kan gedeelde besluitvorming vergemakkelijken.

Lees verder ➜

Patiënten beslissen zelf of ze gebruik willen maken van online inzage. Jij als huisarts ondersteunt je patiënten hierbij door informatie te geven over de voor- en nadelen van online inzage. Ook verstrek je informatie over het verschil tussen een patiëntenportaal en een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Natuurlijk zorg je dat de correcte informatie in het medisch dossier terecht komt en dat online inzage aangeboden wordt aan patiënten.

Lees verder ➜

De patiënt kan een deel van het medisch dossier inzien en hier bijvoorbeeld labuitslagen, medicatieoverzichten en consultverslagen bekijken. Patiënten kunnen met online inzage terugkijken vanaf 1 juli 2020.

Gegevens uit het medisch dossier van andere zorgverleners, bijvoorbeeld de huisartsenpost, zijn alleen in te zien wanneer deze zijn opgenomen in het dossier van de huisarts. De richtlijn Online inzage in het Huisarts Elektronisch Patiëntendossier (H-EPD) beschrijft de basisafspraken tussen huisarts en patiënten.

Lees verder ➜

Om optimaal gebruik te maken van online inzage, is het belangrijk om na te denken over de manier waarop dit kan worden ingebed in de dagelijkse werkwijze. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

Lees verder ➜

Online inzage kan bij individuele patiënten tot vragen leiden. Denk bijvoorbeeld aan vragen over differentiaaldiagnoses en vragen over informatie van/over derden.

Lees verder ➜

Wil je het aantal patiënten dat gebruikt maakt van online inzage verhogen? Een goede stap is het bespreken hiervan tijdens een consult. Daarnaast zijn er ook andere manieren om dit te stimuleren:

  • Voeg online inzage toe aan de praktijkwebsite via bijvoorbeeld een prominente knop (snelkoppeling) en geef uitleg in een instructiefilmpje.
  • Benoem de mogelijkheden van online inzage in het telefonisch keuzemenu.
  • Gebruik het wachtkamerscherm om online inzage onder de aandacht te brengen.

Jouw mening telt! Wij doen onze uiterste best om alle informatie zo goed mogelijk af te stemmen op de praktijk.

Online inzage in het H-EPD door patiënt

Deze richtlijn beschrijft de basisafspraken tussen huisartsen en patiënten over welke patiënteninformatie online gedeeld wordt en hoe ze met deze informatie omgaan.

Hulpmiddelen

Communicatietoolkit

Je patiënt informeren over online inzage? Gebruik de hulpmiddelen uit deze toolkit.

Illustratie van programma OPEN

NHG-Praktijkhandleiding Online Inzage

Je krijgt handvatten voor de organisatie en implementatie van online inzage in de huisartsenpraktijk.

Meer inzicht in online inzage

Wil je meer verdieping? Lees dan ook de uitgebreide achtergrondinformatie over de ontwikkelingen van online inzage in de huisartsenpraktijk, het patiëntenportaal, een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), wet- en regelgeving en randvoorwaarden.