Wat doen we
- Wij bieden ondersteuning aan de huisarts en praktijkmedewerkers om met eenvoudige maatregelen te verduurzamen. Je werkt hierdoor mee aan onder andere CO2-reductie, Circulair werken, Grondstofverbruik en Verminderd waterverbruik en –vervuiling.
- We hebben – samen met de LHV en Stichting Stimular – een e-boek ‘De Groene Huisartsenpraktijk’ en (bijbehorende) workshop ontwikkeld. Dit e-boek helpt jou om duurzame keuzes op het gebied van het praktijkgebouw, praktijkvoering en medische zorg te maken.
- In onze richtlijnen houden we rekening met duurzame keuzes. Bijvoorbeeld in de adviezen voor farmacotherapeutische behandelingen. Ook geven we adviezen via de ‘Beter niet doen’- aanbevelingen in de NHG-Richtlijnen om onzinnige zorg zoveel mogelijk te vermijden/beperken.
Inzet duurzame sector en gezonde leefwereld
De World Health Organization heeft alle artsen wereldwijd opgeroepen het goede voorbeeld te gaan geven. Ook de nieuwe KNMG Gedragscode voor artsen stelt dat artsen zich inzetten voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld. Lees meer over duurzaamheid, waarom?
Speerpunt
Meerjarenbeleidsplan
Klimaatverandering heeft gevolgen voor de gezondheid. Daarbij speelt de maatschappelijke verwachting dat alle sectoren een steentje aan verduurzaming bijdragen.
Daarom heeft het NHG duurzaamheid opgenomen als een van de speerpunten in het Meerjarenbeleidsplan. Door zo mogelijk anders te kiezen, kan de huisartsenzorg een bijdrage leveren aan duurzaamheid.
Die bijdrage wil het NHG concretiseren. (uit: MJBP 2023-2027)
Actuele ontwikkelingen
Green Deal in 2023 ondertekend
In de Green Deal 3.0 hebben partijen doelen en acties afgesproken voor de periode 2023 tot en met 2026.
Ook het NHG heeft deze Green Deal in 2023 ondertekend. De Green Deal staat voor zorg met minimale CO2-uitstoot en impact op de leefomgeving, met oog voor circulariteit van grondstoffen en materialen.
Hiermee draagt de sector bij aan het beperken van de toenemende zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg.
Impact milieu-impact
In onze richtlijnen houden we rekening met duurzame keuzes. Bijvoorbeeld in de adviezen voor farmacotherapeutische behandelingen.
Ook geven we adviezen om onzinnige zorg zoveel mogelijk te vermijden/beperken.
Ondersteunende producten
Quickscan Duurzaamheid
Doe de Quickscan en zet op een eenvoudige en snelle manier duurzame stappen in je huisartsenpraktijk.
Aan de slag
Aanpassingen kunnen voor een reductie van energie- en grondstofverbruik, watervervuiling en CO2-uitstoot zorgen. Hoe duurzaam is jouw praktijk?
Eenvoudige maatregelen doorvoeren
Wil je beginnen met stappen die weinig tijd en geld kosten maar veel opleveren, pak dan de quick wins uit het e-boek erbij.
Duurzaamheid, waarom?
De World Health Organization heeft alle artsen wereldwijd opgeroepen het goede voorbeeld te gaan geven. Daarvoor is de Green Deal 3.0 opgericht.
E-boek De groene huisartsenpraktijk
Een boek met handvatten, tips en uitleg op het gebied van verduurzaming van gebouw, inrichting, praktijkvoering en consultvoering.
Handreikingen duurzaamheid
Handreikingen voor de huisartsenspoedpost of regionale huisartsen- of eerstelijnsorganisatie.
NHG E-learning Klimaat en gezondheid
Deze gratis e-learning biedt je inspiratie hoe je je als huisarts kunt inzetten voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld.
Workshop De groene huisartsenpraktijk
Je wilt in de praktijk beginnen met verduurzamen maar weet niet hoe? Volg dan deze workshop.
Planetary Health en Duurzaamheid in de Huisartsopleiding
Met dit project worden huisartsen klaargestoomd voor hun rol in duurzame huisartsenzorg.
Opschalen en opschieten – Marjan Minnesma
Welke invloed heb jij als huisarts op het klimaat? Wees een klein radartje in het verduurzamen van de gezondheidszorg. Trigger elkaar, deel creatieve oplossingen, dan blijkt er heel veel meer te kunnen. Beluister podcast.