NHG, LHV en InEen hebben hiervoor 5 uitgangspunten geformuleerd als basis voor succesvolle digitalisering in de huisartsenzorg. We hanteren deze uitgangspunten om nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden aan te kunnen toetsen. Daarnaast werken we met een werkagenda voor de periode 2025-2028 om deze ambities te realiseren.

De 5 uitgangspunten:


  • Meerwaarde voor zorgverlener en patiënt
    Start met de toepassing die werkt voor de zorgverlener en die direct meerwaarde oplevert.

  • Doelgerichte digitalisering in de zorg
    Digitalisering volgt de inrichting van de organisatie en de werkprocessen.


  • Gezamenlijk werken
    We zoeken belanghebbenden op en werken samen met leveranciers en regionale eerstelijnsorganisaties.

  • Integrale samenwerking
    Digitalisering ondersteunt integrale samenwerking.


  • Nieuwe mogelijkheden door innovatie
    We stimuleren experimenten met nieuwe vormen van organisatie en ondersteuning van integrale en digitale zorgverlening.

Infographic

Bekijk de infographic voor een toelichting op de 5 uitgangspunten voor digitalisering in de huisartsenzorg.

Deze infographic is een pdf-bestand. Open het voor de beste weergave met Adobe Acrobat.

Werkagenda 2025-2028

Bekijk de werkagenda voor een overzicht van projecten waaraan we de komende jaren gaan werken op het gebied van digitalisering in de huisartsenzorg. In de rechterkolom staat een uitleg van de meerwaarde voor de huisartsensector.

Deze werkagenda is een pdf-bestand. Open het voor de beste weergave met Adobe Acrobat.

Achtergrond en geraadpleegde bronnen

Bovengenoemde uitgangspunten en werkagenda bouwen voort op de in 2019-2022 door NHG, LHV en InEen opgestelde gezamenlijke visie op digitalisering en gegevensuitwisseling.

  • Waar eerst het hoofdlijnenakkoord (HLA) 2019-2022 richtinggevend was, is dat nu het Integraal Zorgakkoord (IZA). [1] [2]
  • In het IZA is een visie ontwikkeld voor het versterken van de eerstelijnszorg. De geambieerde domeinoverstijgende samenwerking moet ondersteund worden door gegevensuitwisseling en laagdrempelige communicatiemogelijkheden.
  • Een toekomstgerichte eerstelijnszorg moet haar basis op orde hebben, zo constateert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in haar gelijknamige rapport.[3]
  • VWS kwam met de Nationale Visie en Strategie op het Gezondheidsinformatiestelsel (NVS). [4]
  • In Europees verband wordt gewerkt aan een European Health Data Space.[5]

Geraadpleegde bronnen:

[1] Zie: https://www.lhv.nl/wp-content/uploads/2021/06/publicatieversie_visie_ict_lhv_nhg_ineen_oktober_2018.pdf

[2] Integraal Zorg Akkoord. Samen werken aan gezonde zorg. 2022. §3.7 Digitalisering en gegevensuitwisseling & Onderdeel I. Digitalisering en gegevensuitwisseling. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/integraal-zorgakkoord

[3] RVS. 2023. De basis op orde. Uitgangspunten voor toekomstgerichte eerstelijnszorg. https://www.raadrvs.nl/documenten/publicaties/2023/04/04/de-basis-op-orde

[4] Zie: https://www.gegevensuitwisselingindezorg.nl/nationale-visie-en-strategie/visie

[5] Zie: https://health.ec.europa.eu/ehealth-digital-health-and-care/european-health-data-space_nl

Belang van digitalisering voor de sector

De huisartsensector zet zijn uitgebreide kennis en ervaring met gestandaardiseerde dossiervoering en gegevensuitwisseling in om het zorginformatiestelsel verder te verbeteren. Dit gebeurt met werkbare en noodzakelijke oplossingen.
Bij het ontwikkelen van deze oplossingen staan de vragen uit de huisartsenzorg en de behoeften van de patiënt centraal. Als NHG, LHV en InEen ligt onze focus op de huisartsenzorg als geheel, inclusief ANW-zorg en multidisciplinaire eerstelijnszorg. Daarbij houden we rekening met andere zorgdomeinen waarmee we samenwerken.
Op korte termijn zijn er ambitieuze afspraken vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) over betere gegevensuitwisseling en benodigde voorzieningen. Tegelijk vraagt de Nationale Visie en Strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel (NVS) veel van onze beperkte capaciteit. Een betere samenwerking tussen zorgverleners en gezamenlijke besluitvorming met patiënten vereist afspraken, richtlijnen, voorzieningen en technieken. Hierin blijven wij ons inzetten voor de huisartsenzorg.